Termékajánló
Hírlevél
Partnereink
TOP termékek
Blog
2020.09.30 11:12

Az egészséges kerti medence titka

Medence tiszta, fertőtlenített vízzel

 

Medencénket kiegészíthetjük kényelmes fűtésrendszerrel vagy akár vendégeinket elkápráztató színes világítással, de ahhoz, hogy mindez szép maradjon, a legfontosabb a jó vízminőség. Ehhez ismernünk kell, melyek azok az eszközök, amik elengedhetetlenek a tiszta, egészséges vizű épített medence fenntartásához.

 

A kültéri medence szűrése

A medencénkben lévő vizet keringtetni és tisztítani kell, amire egyetlen szűrő-forgató berendezésre van szükségünk, melynek használata nélkül medencénk hamar koszos és homályos lesz. Ideális esetben a keringtetőrendszert a nap 24 órájában hagyjuk bekapcsolva, de a megfelelő eredmény eléréséhez legalább napi 10-12 óra használat szükséges.

A szűréshez a legegyszerűbb megoldás papírszűrőt alkalmazni, a homokkal vagy szűrőüveggel ellátott szűrőberendezések azonban modernebb technológiának számítanak. Fontos, hogy szivattyú választásánál legyünk tekintettel medencénk térfogatára is, valamint arra, hogy a szűrőrendszert pár hetente érdemes visszamosni, így eltávolítva a felgyülemlett szennyeződéseket.

 

A kerti medence tisztítása

Ha medencéje keringtetését és szűrését megfelelő módon biztosította, a tisztítással is sokkal egyszerűbb dolga lesz. Mindemellett fontos, hogy a víz levelektől, a penésztől, külső szennyeződésektől vagy a bőrünkről a vízbe került tisztálkodószerektől való megtisztításáról külön is gondoskodnunk kell.

A medence fenekén megbúvó szennyeződéseket porszívókkal távolíthatjuk el. A félautomata vagy bolyongó porszívók a medencék szűrő-forgató rendszerére csatlakoznak, ám népszerűek a saját szivattyúval és szűrőzsákkal rendelkező víz alatti porszívók is.

 

Medence takaróval a vízveszteség ellen

Természetesen a takarítás gyakoriságát lecsökkenthetjük, ha medence takarót használunk. A PVC fóliák megvédik a víz felszínét a külső szennyeződések lerakódásától, míg a szolár takarók emellett éjszaka is melegen tartják a víztömeget. A takaró alkalmazása már csak azért is fontos, mert megakadályozza a víz elpárolgását, így csökkentve energetikai kiadásainkat.

 

A medence PH értéke

A tisztasághoz és az átlátszósághoz elengedhetetlen a semleges PH értékű, fertőtlenített víz. Azonban mielőtt bármilyen fertőtlenítésbe kezdenénk, jó, ha ellenőrizzük a vízminőséget papírcsíkos vízteszterrel. A medencevíz ideális kémhatása 7.4 és 7.6 fok között helyezkedik el. Az ideális klórmennyiség nagyban függ a használt terméktől. A helyes mennyiség adagolásához választhatunk vegyszeradagoló berendezéseket is, ám mennyiben vegyszermentesen szeretnénk tisztítani, vásárolhatunk a konyhasó bontásával klórt előállító sósvizes fertőtlenítő berendezést, vagy olyan UV lámpás készüléket, ami lebontja a vízben lévő kötött klórt.

Tiszta medencében öröm a fürdőzés!