Termékajánló
Hírlevél
Partnereink
TOP termékek

Hasznos információk zsaluköves medence építéséhez - tartalom

Tisztelt leendő medencetulajdonos !

Ezúton szeretnénk segítséget adni jelen tájékoztató anyagunkkal hogyan érdemes zsaluköves medencét építtetni, mik a főbb folyamatok mire kell figyelni.

 

1.Előszó
Egy medence építés komoly és nagy beruházás egy család életében, a sikerességet, és a későbbi felhőtlen örömöt számos dolog befolyásolja,  így érdemes körültekintően, részleteiben tisztában lenni a folyamatokkal. Kellő ismeretekkel, körültekintéssel, érdeklődéssel azonban sikerrel lehet venni az építéssel járó nehézségeket.

2. Leendő medence elhelyezése, kitűzése
Hogy hova kerüljön az Ön medencéje a saját területén belül, ebben Önnek teljesen szabad keze van. Azonban érdemes betartani a területileg illetékes Önkormányzat építési osztálya által megfogalmazott irányelveket, szabályokat, melyek szabályozzák, hogy pl milyen távolságot kell tartani az épülő medencével a szomszédtól, kerítéstől. Milyen beépíthetőségi százalékot lehet elérni, és hogy abba mi számít bele... - nehogy utólag pl egy szomszéd általi feljelentésből kifolyólag bírság legyen... Ezeket az irányelveket javasoljuk, hogy vegyék nagyon komolyan a medence elhelyezése, kitűzése előtt.
( Az Önkormányzat akár a megépített medence visszabontását, és az eredeti állapot helyreállítását is előírhatja, függetlenül attól, hogy ez az Ön magánterülete. )

A medencét egyébként érdemes napos helyre rakni, ahol biztosított a privát élettér ( amennyiben lehetőség van rá... ) Érdemes a medencét a házzal párhuzamosan elhelyezni, kereszt- vagy hosszirányban, függően a területi adottságoktól, és természetesen attól, hogy Önnek mi a szimpatikus.

A medence kitűzésénél, felrajzolásánál figyelembe kell venni, hogy a medence falvastagsága 25 cm minden oldalon, illetve vannak szerelődobozok, szervíznyilások, melyeket az építés során cégünknek telepítenie kell a medence szettel együtt. Így a kívánt medence belső méretéhez képest átlagosan 2 méterrel hosszabb, és 1,5 méterrel szélesebb gödröt kell kitűzni, és majd ásni - egyenes oldalfallal. Tehát pl. egy 6x3- as medence esetén ez egy 8x4,5 méretű gödör kiásását teszi szükségessé.

VAlamint a majdani medence szűrőt, szivattyút, is el kell valahova helyezni, ami legtöbbször egy gépészeti aknába kerül a medence valamelyik végébe, vagy oldala mellé, besúlyesztve. 

Egy gépészeti akna minimum 3 nm alapterületű kell legyen, és biztosítani kell a gondtalan ki, be jutást onnan, pl látrával, és egy minimum 60x60 cm es aknafedlappal.  Ide pedig világítás, erős betáp áram, és igény szerint csatorna csatlakozás és víztöltés is kell. De ezekről lejjebb még lesz szó.

Cégünk földmunkát nem végez, ezt Önnek kell megoldania.

3. Földkiásás
A földkiásást többnyire földmunkagép(ek)kel végzi egy erre szakosodott vállalkozó. Cégünk földkiásást, földelszállítást NEM végez. A kiválasztott medence belső méretéhez képest átlagosan 1,5 méterrel hosszabb és 1,5 méterrel szélesebb gödröt kell ásni mint a medence kívánt belső mérete.
A zsalukő falvastagsága melyből a medence épülhet:  25cm vagy 30 cm. Ön dönthet 25cm-nél vékonyabb falról, de mi nem javasoljuk Önnek.
A földkiásáshoz cégünk ad egy méretezett gödör rajzot ( mely megmutatja, hogy a medence hogyan fog elhelyezkedni a kiásott gödörben ) , hogy milyen méretű, és mélységű gödröt szükséges kiásnia az Ön által megrendelt medencéhez. A mi általunk megadott gödörméret ( hossz és szélesség ) az a MINIMUM amit Önnek ki kell ásatnia. Ettől szélesebbet, hosszabbat lehet ásni, de rövidebbet és keskenyebbet NEM ! A gödör mélysége pedig pontosan olyan mély kell hogy legyen, amit a rajzon feltüntettünk (az Ön által kiválasztott 0 szinthez viszonyítva ).

A kiásott gödör mélysége hozzávetőlegesen 30-40 cm-rel kell méllyebb legyen mint a kívánt ( a kibetonozott ) medence mélység.  És nem szabad efeledkezni a gépészeti aknáról / helységről sem, melynek mérete minimálisan 3 négyzetméter kell hogy legyen vagy nagyobb, valamint mélysége 30 cm-el kell méllyebben legyen mint a majdani medence kibetonozott alja.  Ez azért szükséges hogy a medence aljában elhelyezett csöveket lejtetni tudjuk, +  a gépészeti aknában az oda bejövő csövekre tudjunk idomokat, csapokat szerelni. 


4. Rétegrend / aljzat készítés a medence gödörbe

A kiásott gödör után a rétegrend a következő a medence alján:

- döngölt kavicságy: 10cm
- esetleges szerelőbeton: 10cm  - ez opcionális, sok esetben kiagyható vagy felcserélhető a kavicsággyal
- medence alaplemeze: 20 cm vastag, benne két sor 6-os, 8-as, vagy 10-es vashálóval, távtartókkal.

Tehát:

10 cm vastag döngölt, tömörített kulékavics, vagy durva sóder vagy murvaágy - az első réteg amit a kiásott gödörbe tenni kell - gondosan letömörítve géppel.

Ezt követően következhet egy 7-10 cm vastag szerelőbeton mely NEM  a medence alja lesz, csupán egy szerelőbeton ami egy egyenes felületet ad a további szereléses megkönnyítésére. ( Ez a szerelőbeton réteg elhelyezése nem kötelező, ez igény szerint kihagyható - bár megkönnyíti a további munkát.

Utána következik az alaplemez, azaz a medence aljának betonozása mely minimum 20 cm vastag kell hogy legyen - 2 sor vashálóval benne távtartókkal, és javasolt hogy az alaplemez 30-50cm-rel túl nyúljon minden irányba a tervezett zsalukő fal külső oldalaihoz, széléhez képest. ( tehát pl.: 3 méteres belső medence szélességet szeretnénk, akkor 25 cm-es zsalukő fallal építve ez 3,5 méter külső szélességet eredményez , + hozzá adunk  pl 30-30 cm-t oldalanként, így 410 cm széles betonlemez az amit Öntenünk kell.
Ebbe az alaplemezbe kerül 2 sor vasháló távtartókkal a teljes alaplemez felületén, és e két sor vasháló közé kell kerüljön a padlóürítő, és számos más egyéb cső is általunk, ami a vízforgatáshoz később szükséges lesz.  Tehát a beton alaplemez Öntése előtt a két vasháló közé, be kell tennünk bizonyos csöveket. Ezt úgy a legkönnyebb betenünk, hogy az első vasháló lerakása után megy ki cégünk.
Ezen csövek + padlóürítő berakása -1-2 órát vesz igénybe, viszont napokkal előre kell tudjuk ennek idejét, hogy mi is be tudjuk ütemezni ezt túratervünkbe. A csöveklefektetése után jöhet a második sor vasháló, majd lekötözés, és aztán a beton Öntése.  Beton az lehet kézzel kevert beton vagy mixerbeton, legalább C25 ös erősséggel, 16, 24 cm szemcsenagysággal.

Medence vízmélységéről pár szót:

Régebben még a 70-80-as években épültek akár 180-200 cm mély medencék is, de mostanra ez már abszolút megváltozott, szükségtelen és nem is gazdaságos a magánmedencéknél. Manapság 110-150 cm-es vízmélység az amiben kényelmesen fürdeni lehet.

150 cm-nél mélyebb vízmélységet nem javaslunk, mert az alacsonyabbaknak fűrdőzéskor, labdázáskor már kényelmetlen a túl mély víz, másrészt, építéskor is drágább, nem beszélve arról hogy a fólia tekercsek is 165 cm szélesek, és ugye átfedés kell a fóliázás során. ( + egy feleslegesen mély medence eseténél az üzemeltetési költség is nagyobb... )

A leendő betontest mélysége:

Tehát: ha pl egy 140cm mély vízmélységű medencét szeretne, akkor a sűlyesztett víztükör miatt a medence test kb. 150cm  mély kibetonozott betontestet igényel. 150 cm mély betontest + a 20 cm vastag alaplemez + egy 10 cm vastag tömörített kavicságy vagy szerelőbeton aljzat megadja hogy Önnek egy 180 cm mély gödröt kell kiásnia ehhez a medencéhez. ( egy néhány centiméter eltérés még rendben van, de nagyságrendileg ezzel kell számolni. ) és így a medence teteje egybe fog esni az Ön által megadott nulla ponttal. ( + a medence tetejére kerülő burkolat, szegélykő vatagságával is számolni kell, valamint az alá kerülő felületkiegyenlítés, vízszigetelés vatagságával is mely átlagosan 30-60mm mindösszesen ) 


Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a kibetonozott medence tetejére kerül a standard szegélykő mely 35-50mm vastag + alá kell 10mm ragasztó.  E sztenderd szegélykő helyett Ön alkalmazhat bármilyen másik kültérre alkalmas, csúszásmentes, fagyálló követ, lapot is, de ezt érdemes gondosan kiválasztani hogy megfeleljen a vizes környezethet. Érdemes figyelembe venni a lapok színét is. Minél világosab színt választunk, annál kevésbé lesz forró nyáron a felület. Egy fehér, bézs, vagy krém szín jó választás lehet.  De egy venge, sötétbarna, vagy akár fekete burkolat úgy felmelegedhet, hogy akár égési sérülést is okozhat akár kő vagy WPC alkalmazása esetén, ezért ezt nem javasoljuk. 

E  burkolat vastagsága nincs beleszámolva a fent említett betonozási méretekbe. Tehát ha ÖN azt szeretné, hogy a medence végleges teteje - szegélykővel együtt - teljesen egy síkba legyen a majdan elkészülő pl terasz burkolattal, akkor még 4-5 cm-rel mélyebben kell kiásni a gödröt. 

 

A medence oldalfalának készítése, rakása, betonozása

A 25 cm széles zsalukő falát egymásra rakva, kötésben rakjuk, figyelve a fal egyenes futására, megfelelő síkjára, vízszintre, és arra hogy ugyan akkora átlót( távolságot ) adjanak az egymással szembeni keresztsarkok. Párhuzamos, és derékszögű síkokat kell lássunk a kész betontestnél.
Minden sorba, és minden oszlopba minimum 2 darab 8 as, 10 es betonvasat rakunk.
Egyszerre maximum 3 sor zsalukövet betonozunk ki, és annka szilárdulása kötése után folytatjuk a további sorok rakását, és kibetonozását.

Amikor a 3. sor zsalukő is elkészült akkor cégünknek úlyra a helyszínre kell mennie, hogy az oldalfalba kerülő lámpát, falátvezetéseket, szkimmert, stb el tudja helyezni. Tehát nem a kész felfalazott oldalfalat kezdjük kivésni ami nehés és fáradságos munka hanem az oldalfal építése során helyezzük el a falba a berakandő idomokat. A berakott


6. Medence szerkezet kibetonozása, és annak locsolása
A már összerakott medence zsalukő falát egy vagy több ütemben kell kibetonozni. 

A kibetonozott medence testet az első hét nap folyamatosan nedvesíteni kell, nedvesen kell tartani!
A beton kötése víz alatt is végbemegy.  Ez meleg időben akár napi 4-6 locsolást is szükségessé tesz. Ebben a tulajdonos, vagy az általa megbízott személy közreműködése szükséges.
Az első hét nap letelte után már napi 1-1 locsolás elegendő, de nem árt neki a több alkalom sem.

Ha betonpumpát használnak a betonozáshoz akkor az utcáról a medencéhez a betonpumpa juttatja el a mixerbetont mely jóval gyorsabb betonozást tesz lehetővé, és garantált az egységes és állandó betonminőség.  A mixerkocsi és a betonpumpa terjedelmes méretű járművek - mindkét jármű egyenként több, mint 20 tonna, és egyenként 7-12 méter hosszúak, így sokszor behajtási engedély szükséges - melyet a betont szállító cég végez. 

E mellett bizonyos helyszíneken, / településeken / kerületekben terület foglalási engedélyt is szükséges kérni - mely beszerzéséhez bizonyos esetekben szükséges a tulajdonos közreműködése is. Ezt a helyi Önkormányzatnál lehet intézni. ( Van amikor/ahol már online ügyintézésre is van lehetőség ) Ezen engedélyek néhány ezer forintba kerülnek és 1-15 munkanap alatt adják ki.

Abban az esetben, ha ezen járművek nem csak részben korlátozzák a forgalmat, hanem meg is akadályozzák az utcában lévő forgalom haladását, akkor a területfoglalási engedély mellett útzárt és esetleg forgalomtechnikai tervet is kell kérni, ami további jelentős költségekkel jár, ( 100-800.000 Ft ) és hosszabb az engedély beszerzésének ideje is. Ebben is a tulajdonos közreműködése szükséges, valamint ennek ühyintézése, 10-30 napot is igénybe vehet. Ezekről természetesen érdemes előre, időben egyeztetni a kivitelezővel.

Földvisszatöltés:

Amennyiben a kibetonozott medence szerkezete már legalább egy hetes, akkor elkezdődhet a föld visszatöltése, és el lehet kezdeni a medence körüli  földterületet rendezni.

A visszatöltést KÉZZEL  vagy géppel is lehet végezni, de csak óatosan gondosan, nehogy megsértsük a még friss szerkezetet.Javasolt emberi erővel, 20-30 cm-ként taposni, tömöríteni a földet, amit locsolással is elő lehet segíteni. Tehát iszapolva, locsolva érdemes a földet visszatölteni, majd emberi taposással tömöríteni. Ha a kivett föld nagyon darabos vagy agyagos, akkor azt javasoljuk, hogy murvával vagy sóderrel töltsék vissza a medence körüli területet, és ha szükséges, akkor a felső 10-20 cm legyen csak termőföld, vagy beton - függően attól, hogy mi a kívánalom.

Ha a medence köré járótér vagy napozó is kerül ( és az esetek 90%-ban igen kerül )  akkor annak betonozása előtt a járótér vasalatát hozzá kell kötni ( bele kell kötni ) a medence oldalfalához, így kerülhető el az a nemkívánt jelenség, hogy idővel a járótér a medence mellett külön megsűlyedjen.

Tehát a már megszilárdult medence fal külső oldalába 50 centiméterenként belefúrunk 8 as vagy 10 es furatokat 7-10 cm mélyen  majd a furatnak megfelelő vastagságú betonvasakat ütünk ezen lyukakba, és ezekhez kötjük, drótozzuk hozzá a járda, járótér, napozó vashálóját, majd ez után betonozzuk ki. Így soha nem fog külön megsűlyedni a medence melletti járda, járótér.

Kezelő felülettel, vezérléssel, elektromossággal, árammal kapcsolatos tudnivalók

A medence vezérléséhez, kezeléséhez szükséges kezelő felületet, technikai panelt, csapokat, csöveket idomokat valahova el kell helyezzük. Ez leggyakrabban a medence egyik végében lévő, föld alá süllyesztett gépészeti aknába kerül, de ez  kerülhet föld felszin felett is, pl kisházba, garázsba, egyéb technikai helységbe. Ezt mindenképpen a kivitelezés előtt kell eldönteni, és a kivitelező cégekkel leegyeztetni, hiszen a gépészet helyétől sok minden múlik.

Azt javasoljuk hogy sűlyesztett gépészeti akna esetén  ez legalább 3nm alapterületű legyen, és úgy kell kialakítani hogy Ön biztonsággal, és gond nélkül le tudjon menni minden héten, hiszen hetente ellenőrizni kell a gépeket, stb stb.   Ehhez megfelelő lejárat kell, és pl minimum 60x60 cm-es aknafedlappal. A medence aknának a mélysége 30 cm-el mélyebb kell legyen mint a medence alja, hogy a csöveket oda lejtetni lehessen.

Minél közelebb tud lenni ez a majdani kezelő felület / gépészet a medencéhez, annál jobb. Fontos tudni, hogy az elektromos BETÁP vezetéket, az esetleges automata víztöltést, esetleges csatorna csatlakozást Önnek erre a helyre / gépház aknába kell elhoznia ami az Ön feladata. 
Leggyakrabban a föld alatt ásott vájatban, védőcsőben. 

A medence üzemeltetéséhez minimálisan 1 fázisra van szükségünk 20A kismegszakítóval.Fűtés és ellenáramoltató vagy egyéb masszázst nyújtó kiegészítő berendezések megléte esetén már 3 fázisú áramra lesz szükség. 

A pontos kábeltípust a betáphoz és annak vastagságát, kábelben futó erek számát - megrendelés véglegesítésekor adjuk meg Önnek. Ettől nagyobb, erősebb betáp vezeték elhelyezhető, de ennél kisebb, vékonyabb nem megengedett. Ez elegendő a medence üzemeltetéséhez, vízforgatáshoz, világításhoz, ellenáramoltató vagy masszásfunkciók használatához.
Célszerű a villanyóránál ( ahonnan a betáp vezeték indul ) egy érintésvédelmi relét felszerelni, de természetesen mi is felszerelünk egyet a medence vezérlésénél.

A medence vezérlését, és magát a medencét is villámvédelemmel látjuk el, egy földbe másfél méter mélyen levert fém rudazat segítségével.

A kibetonozott medence test simítása glettelése

A kibetonozott medence TELJES belső felületét, beleértve az oldalfalakat, aljzatot és a lépcsőt, ülőpadot is - teljesen sima felületűvé kell tenni. Ezt 2 réteg gletteléssel érhetjük el, az első rétegbe dryvit hálót helyezve. Csak teljesen síma felület felel meg a fóliázásra. Ezt kérjük ne feledje. 
Fagyálló csemperagasztót javaslunk a gletteléshez.

 

A medence kifóliázása

A sima, glettelt felületű medencét egy száraz napos időben ki lehet fóliázni 1-2 nap alatt, függően a mérettől, lépcsőtől, és egyéb dolgoktól. Medencét fóliázni minimum 15 C fokos, napos száraz időben lehet. A fóliázást a mi cégünk végzi az előre kiválasztott fólia alkalmazásával. A fóliázást követően ellenőrizzük annak vízzáró képességét egy kampós vizsgálat segtségével, és az illesztéseknél folyékony fólia kerül felhordásra hogy minél szebb látványt nyújtson, és minél jobb felhasználói élményt adhasson a medence. A kifóliázást követően azonnal el kell kezdeni a medence vízzel való töltését legalább 20-30 cm mélységig, hogy legyen ami hűtse és feszítse a fóliát.

9. Szegélykő felrakás

A fóliázást követően kerül sor a medence szegélyköveinek elhelyezésére, vagy az Ön által kiválasztott burkolat leragasztására. Figyelni kell arra hogy a fóliát ne sértsük meg vagy kenjük Össze hiszen az már egy végleges, és látható burkolat. A burkolatot úgy kell elhelyezni lejtetni hogy a medence körül lévő esővizet a medencétől elfelé vezesse, tehát semmi esetre se a medencébe / medence felé lejtessük a medence körüli járóteret hanem mindíg elfelé.

 

Szerelvényezés

A kifóliázott medencét pár óra alatt fel kell szerelvényezni, tehát minden végleges medencén belüli látható elem, pl befúvók, elszívók, fejek, stb ekkor kerülnek véglegesen a helyükre, és kerülnek használatba vehető állapotba. 

Gépészeti és elektromos szerelés
A medence feltöltését követően kollégáink elvégzik a vezérlés és egyéb gépek, eszközök bekötését.  Ez általában 1-3 napot vesz igénybe, és az elkészült és bekötött gépészeti szerelés után elindulhat a próbaüzem, majd a medence használata.

Ha Önnek van hőszivattyú rendelve a medencéhez, akkor az is ebben a munkafolyamatban lesz csatlakoztatva elektromosan, és vízgépészetileg is. A medence üzemeltetéséhez szükséges komplett, tehát teljes csőszerelést, és elektromos bekötést cégünk végzi Önnek. ( Önnek csak a helyes betáp vezetéket, illetve az egyenes betonozott felületet kell biztosítania, ahova a a hőszivattyú kerül.

12. Üzembe helyezés, betanítás
Amikor elkészültünk a gépészet összeszerelésével, vezérlés bekötésével, próbaüzemmel, és mindent rendben találunk, akkor Önnek is megmutatjuk, mi hogy működik, és megkapja a szükséges betanítást és dokumentációt. Amennyiben szükséges, kollégáink a rendelkezésre állnak telefonon, emailen, hogy az esetlegesen felmerülő további problémákban / kérdésekben segítségére legyünk Önnek. Sokat segít ha az emailben általunk elküldött tájékoztatót, használati utasítást párszor elolvassa, így elkerülhetők azok a kérdések amik 90 % ban benne vannak a leirásban.

 

Ha bármilyen problémája van a medence üzemeltetésével kapcsolatban, akkor Önnek szakmai/műszaki segítségre van szüksége, tehát NE az értékesítő kollégákat, kolléganőket keresse. És ez igaz fordítva is: Ha további gépet, kiegészítőt szeretne rendelni medencéjéhez - ez értékesítés, tehát ennek megfelelő kollégát keressen, mert a szerelő kolléga NEM tud ebben segíteni.

 

Javasoljuk, hogy akár műszaki kérdésben, akár értékesítésben van szüksége segítségre, azt felénk emailben jelezze, és a megfelelő kolléga felveszi Önnel a kapcsolatot 72 órán belül. ( munkanapokon ) Ez alól kivételt képezhet olyan eset, melyben a beavatkozás azonnali segítséget igényel. Ez esetben keresse munkatársainkat telefonon.

Köszönjük.

 

13. Utólagos termék rendelés, beszerelés
Amennyiben a medence beüzemelése után további kiegészítőre, vagy termékre lesz szüksége, kérem keresse értékesítő kollégánkat emailben, és igyekszünk mielőbb segíteni Önnek. 

email címünk: medence kukac kerexzuglo pont hu

 

14. Szervíz vagy karbantartás kérése
Amennyiben medencéjével probléma merülne fel, úgy kérjük, kezdésnek tekintse át azokat a dokumentációkat melyet a telepítés során, vagy a betanításkor adtunk Önnek, hiszen ezek számos felmerülő problémára kínálnak megoldást. Amennyiben nem találta meg a megoldást a felmerült problémájára, úgy kérjük emailben jelezze részünkre a hibajelenséget, vagy problémáját, ha tud küldjön hozzá fotókat is, és igyekszünk mihamarabb választ adni Önnek erre emailben vagy telefonon. Az Ön neve, telefonszáma, és címe is szükséges az emailben hiszen sok ügyfelet kezelünk évről évre.  Köszönjük.

Ha valami nem működik, akkor legtöbb esetben egy leverődött biztosíték az oka akár a gépészeti aknában vagy az Ön villamos szekrényében az Ön villanyórájánál. Ezt ellenőrizve és visszakapcsolva / biztosítékot felnyomva a probléma legtöbbször megszűnik. 

További probléma szokott lenni hogy nincs a medencében elég víz és így nem tud a vízforgató működni, és leáll vagy lekapcsol. Rosszabb esetben leég, megszorul, stb. Tehát a vízszint megléte is nagyon fontos. Sűllyesztett medencénél a szkimmer ( fölöző ) legalább közepéig kell hogy érjen a vízszint, vagy a felső kétharmadáig.

Szintén fontos hogy a szkimmert is hetente üríteni, tisztítani szükséges, és kéthetente vagy havonta egyszer a gépészeti helységben / aknában lévő szivattyúban lévő szűrőkosarat is érdemes szemrevételezni, és szükség esetén tisztítani. 

Ha homokszűrős szűrője van ( a medencék 80%-a ilyen ) , akkor a homokszűrőt hetente illik visszaöblíteni, visszamosni hogy tiszta legyen. 

 

 

Okostelefonos irányítás esetén előfordul, hogy a kapcsolat megszakad a medence és az internetforrás között, vagy a medence és a csatlakoztatott telefon között.
Ez esetben annak újraindítása, és az alkalmazásból való ki - és újra belépés az esetek nagy %-ban megoldja a problémát.

 

15. Téliesítés
A medencét két féle képpen téliesíthetjük: Passzív használattal, és aktív használattal.

Passzív téliesítéskor a medence vizét lejjebb engedjük kb 30-50 cm-rel, a szkimmert, és masszázs elemeket, és azok csöveit víztelenítjük, letakarjuk, ledugózzuk, nyomáscsökkentő fagytesteket rakunk a medencébe, hogy megóvjuk a medence szerkezetet a fagykártól, letakarjuk a medencét fekete takarófóliával hogy a nap ne érje a vizet és ne algásodjon, + algagátló folyadékot rakunk a medence vizébe, majd a letakart medencén lévő takarófóliát vízzsákokkal lesúlyozzuk, és a medencét tavaszig NEM használjuk.
A passzív használatnak az előnye, hogy nincs semmilyen energiafogyasztás a passzív hónapokban. Hátránya, hogy első évben elég sokba kerül a téliesítéshez szükséges termékek beszerzése, és sokak szerint nem ad szép látványt a fekete fóliával vagy színes egyedi medence takaróval letakart medence. További hátránya, hogy tavasz eljövetelekor a téliesített medencét újra üzembe kell helyezni, ami szintén egy fáradságos folyamat...

Aktív téliesítéskor - a medence vize nem kerül lejjebb engedésre, ugyanúgy működik a medence, mint az év más szakában, csak a vízforgatót programozzuk át - ezzel védve a medencénket a fagyveszélytől. Aktív téliesítéskor tehát csak a vízforgatás idejét, és szakaszait programozzuk át manuálisan, vagy a rendszer magát állítja be / felügyeli az applikáción keresztül. Vagy minden órában működtetjük a medencét egy rövid ideig ( pl 15 percig ), vagy akár folyamatosan, meghatározott szakaszokkal. Ebben kollégánk tud Önnek segíteni.

 

16. Tavaszi nyitás
A tavaszi nyitás hasonlóan történik, mint a téliesítés, csak a folyamat fordul meg. Ha le volt zárva a medence működése - tehát ha passzív téliesítés volt, akkor a vízzsákokat leengedjük, levesszük a medencéről a takarófóliát, kivesszük a fagytesteket, ha volt betéve vízzáró dugó, akkor azokat kivesszük, feltöltjük a medence vízszintjét az eredeti szintre, és elindítjuk a gépészetet. Általában ehhez ügyfeleink cégünk segítségét szokták kérni.

Kérjük ne feledje, hogy tavaszi nyitást legjobb minél előbb - már Március végén vagy áprilisban elvégezni, mert a késői nyitás, azt eredményezheti, hogy a medencében lévő - egyre melegedő víz - biológiai egyensúlya felbomlik, és algásodásnak indul - amit csak fáradságos munkával lehet kitakarítani. ( Cégünk medence takarítást NEM vállal )

Amennyiben aktív téliesítés volt télen, úgy könnyű dolgunk van, hiszen csak a vezérlést kell visszaállítani az eredeti túratervbe, programidőre, és folytatódhat a medence vízforgatása, üzemeltetése. Ha sós vízzel üzemel medencéje, akkor 1-2 zsák só pótlása szükséges lehet.

Reméljük, az itt leírtak tudják segíteni a megrendelt  medence telepítését, üzemeltetését, és Ön is elégedett ügyfeleink egyre szélesedő táborát gazdagítja.

Tudjuk, hogy egy medence építés sok gonddal jár, és sok mindent össze kell hangolni - de hiszünk abban, hogy a kitartó munka és odafigyelés a végén kifizetődik...