Termékajánló
Hírlevél
Partnereink
TOP termékek
Blog
2020.11.23 18:23

Eljött a medence téliesítésének ideje

A medencék téliesítése

Amint kültéri medencénk vize tartósan 15 fok körülire hűl, ajánlott megejteni annak téliesítését. Tulajdonképpen ez az a momentum, amikor a medencét felkészítjük a téli fagyokra úgy, hogy közben nem kell azon izgulnunk – ha beáll a hideg –, majd tönkremennek a gépészeti elemek, megrepednek a beépített csövek, hogy tavaszra visszafordíthatatlanul megromlik medencénk állapota.

Sokunk nagy bánatára egy jó időre most már biztosan elbúcsúzhatunk a melegtől és napsütéstől, így a kedvenc szabadtéri elfoglaltságaink is váratnak magukra, legalábbis jövő tavaszig biztosan. Az egyik ilyen élvezetes kinti tevékenység, a medencézés, és ha csak nem fűtött kültéri vagy beltéri medencénk van, szinte biztos, jó pár hónapig most kihasználatlanul fog árválkodni a kertben. Az viszont, hogy most egy jó ideig nem használjuk, nem azt jelenti, hogy törődünk sem kell vele. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, a kültéri medencéknél mindig gondoskodni kell a téliesítésről. Ez nagy vonalakban abból áll, hogy a gépi alkatrészeket és a takaróelemeket teljesen víztalanítjuk, valamint különféle speciális folyadékokkal készítjük elő a hidegre a teljes berendezést.

A kültéri medence téliesítésének előnyei:

  • Elkerülhető, hogy a medencetest, a burkolat, a gépészeti elemek, a csövek károsodjanak a fagy miatt.
  • Tavasszal sokkal gyorsabban lehet használható formájába hozni azt a medencét, aminek téliesítésével foglalkoztunk a szezon végén.

Mit kell tennünk téliesítés előtt/közben?

  • Amint azt már fentebb is említettük, a fő kritérium, hogy a medence vize 15 fokra vagy az alá hűljön. Csak ekkor lehet nekilátni a téliesítésnek.
  • Teljesen tiszta kell legyen a víz, így téliesítés előtt alaposan ki kell takarítani a medencét.
  • Elengedhetetlen mozzanat a víz pH-értékének pontos beállítása, ami ideális esetben 7,2 és 7,6 között kell legyen.
  • Vízteleníteni kell a csöveket, a befúvókat fagydugóval szigetelni. Ez az a kiegészítő, ami megakadályozza, hogy a csövekbe víz áramoljon, ami aztán a hideg miatt bele is tud fagyni.
  • A gépházban a szűrőt és a szivattyút is elő kell készíteni a télre.

Ha további kérdései vannak medencéje szakszerű télisítésével kapcsolatban, kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére. Szóljon nekünk, ha segíthetünk!