Termékajánló
Hírlevél
Partnereink
TOP termékek
Blog
2020.11.30 16:33

Beltéri medence vs. kültéri medence

Főképp egyéni preferenciáink fognak dönteni arról, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat, azonban a medence kivitelezésének és fenntartásának költsége is nagyban befolyásolhat abban, hogy beltéri vagy kültéri típust választunk.

Ha kültéri medence, akkor téliesítés is


Ha azon irigylésre méltó helyzetben lennénk, hogy egész évben 28-30 fokos meleget élvezhetnénk, biztosan nem kellene sokat töprengnünk, hogy leendő medencénknek a kertben keressünk-e helyet, vagy vigyük azt inkább fedett helyre, tető alá.
Ha kerti medence mellett döntünk, csak bizonyos hónapokban élvezhetjük a fürdőzés örömét.
Bár egy kis medencefűtéssel rásegíthetünk a dologra, ez nem jelenti azt, hogy amint 15 fokra vagy az alá hűl kinti medencék vize, ne kellene annak téliesítésével foglalkoznunk. Ez tulajdonképpen a medence felkészítését jelenti a téli fagyokra, de a téltől búcsúzva se rohanunk még hanyatt-homlok úszkálni. Tehát ha kültérit szeretnénk, azzal mindenképp számolnunk kell, hogy nem használhatjuk azt egész évben. Viszont ezzel egyidejűleg pénzt is megtakaríthatunk, hiszen medencénk éves fenntartása nem kevés (rendszeres) anyagi ráfordítással jár.

 

A beltéri medence költségesebb


A beltéri medencék mellett egyértelműen a folytonos használhatóság és az egyszerűbb tisztántartás szól, gondoljunk csak arra, hogy mennyi energiát megtakarítunk azzal, hogy nem kell folyton a bogaraktól, falevelektől megszabadítanunk imádott medencénket. Ugyanakkor, aki beltéri medence építtetésére adja a fejét, számolnia kell a bonyolultabb és költségesebb műszaki megoldásokkal, mert például légtechnikai berendezések beszerelésére, a medence takarására, a helyiség fűtésére, klimatizálásra és párátlanítására is gondolni kell. Ezek együttvéve és külön-külön is tetemes energiafelhasználást jelentenek, aminek bizony ára van.
Azok, akik beltéri medencét szeretnénk, mindenképp számoljanak az egész éves üzemeltetés költségeivel is. Persze napjainkban már rendkívül jó energiafelhasználást csökkentő megoldások és innovatív, praktikus berendezések léteznek, ám még ezekkel együttvéve is végeredményében többe kerül egy beltéri, mint egy kültéri medence kivitelezése és fenntartása.

 

Bármelyik mellett is döntsön, a megfelelő szakemberek megtalálása már fél siker. Szóljon, ha segíthetünk!